HVORDAN BRYTER DERE MENSTABUET?

– Vi jobber hardt for å skape og opprettholde et miljø som er inkluderende, der medlemmene føler at de hører til og kan være seg selv. Å kunne snakke åpent om mensen uten å bli flau er en del av dette, forklarer Adélie Dorseuil, styremedlem i SNORD.

Hver uke kommer 250 elever til SNORD for å ri på en av de 17 skolehestene. Stallen har blitt som et andre hjem for mange og miljøet domineres av unge jenter. Mensprodukter har lenge vært tilgjengelig på toalettet i stallen, men klubben ønsket å gjøre enda mer for å fjerne menstabuet.

– Vi meldte oss på Mensutfordringen fordi vi ønsket økt fokus på tilrettelegging og spredning av kunnskap for å ufarliggjøre samtaler om mens og trening, forteller Adélie.

– Konkurranseantrekket i sporten vår består av hvite ridebukser. Naturligvis kan det føre til både usikkerhet, frykt for å blø igjennom og ikke minst skam. Dette ville vi gjøre noe med.

For å få mensen på agendaen bruke SNORD sosiale medier og video. Flere innlegg og stories med #mensutfordringen ble delt og likt i deres kanaler. Det ble laget en video med fokus på mensen, med interessante fakta og spørsmål til folk på stallen. Du kan se videoen her.

– I filmen spurte vi flere, både gutter og jenter, om mensen som åpnet opp for gode samtaler med masse positive utvekslinger. Alle hadde det gøy med å lage filmen, var  ikke redde for å snakke om mensen og mange av jentene lærte noe nytt om mens og egen kropp, forteller Adélie.

– Vi har også utvidet utvalget av forskjellige mensprodukter tilgjengelig på toalettet for at det skulle være noe for alle der. En plakat med fakta om mensen er også hengt opp på toalettet. Mens og trening har vært diskutert med ridelærere for å kunne snakke like naturlig om dette som alt annet.

SNORD’s fem bud for å bryte menstabuet i klubben: 

  1. Ha et bredt utvalg av bind og tamponger alltid tilgjengelig på toalettet
  2. Skape en trygg arena hvor det ikke er farlig å snakke om kropp og mensen
  3. Spre kunnskap om hvordan mensen kan påvirke trening
  4. Vise forståelse for at alle er forskjellige og opplever menstruasjon ulikt
  5. Tilby klesskift på stevner ved behov