HVORDAN BRYTER DERE MENSTABUET?

– Vi ønsker at det skal være like naturlig for jentene å snakke med oss om mensen som søvn eller kosthold. Derfor kalte vi inn både spillere, foreldre og støtteapparat til et lagmøte hvor vi snakket om mensen og de ulike fasene av syklusen. Her var det mange som lærte noe nytt, forteller lagleder Jannicke N. Rein. – Vi avsluttet møtet med en mens-Kahoot! som skapte mye engasjement og bidro til både læring og moro.

– Mensutfordringen har gitt oss mange gode historier og vi har ledd mye. Nå er ikke mensen flaut lenger og jentene snakker om dette på lik linje som alt annet. Jentene har vokst på dette og blitt gode rollemodeller for hverandre, forteller Jannicke.

– Som trenere av unge jenter har vi et ansvar å oppdatere oss og få den nødvendige kunnskapen om menssyklusene og hvordan alternative øvelser kan bidra til å lindre menssmerter. Vår kunnskap og åpenhet rundt temaet bringes dermed videre til spillerne på laget. For jentene er det like viktig som at vi kan gi råd om søvn og kosthold. På den måten har vi hatt kunnskap og åpenhet rundt dette hele veien slik at spillerne vet de kan snakke med oss – hvis de ønsker – uten at det er flaut for noen av oss, sier trener Jon Runar Pettersen.

– Vi har fått mer tillit til hverandre, ikke bare rundt mensen, men også andre ting. Vi snakker nå sammen om utfordringer som jenter på vår alder har, og oppdager at mine bekymringer er de samme som flere av de andre jentene også har, forteller Nora-Kristine Neathey Rein (13). – Det er også lettere å dra på trening med menssmerter når man vet at trenere og medspillere tar hensyn til det.

Slik bryter Lisleby J06 menstabuet:

  1. Vi skal alltid ha bind og tamponger tilgjengelig, både på kamp og trening
  2. Vi skal alltid ha skift tilgjengelig i tilfelle behov.
  3. Oppfordre til kunnskap og åpenhet om hvordan mensen påvirker den enkelte spiller
  4. Tilrettelegge for den enkelte spillers behov under mensen
  5. Snakke om mensen som en naturlig del av treningen