HVORDAN BRYTER DERE MENSTABUET?

– Mange idrettsutøvere synes at det er flaut å snakke om mensen. Når temaet kommer opp kan de skjære litt grimaser og flere er tydelig ukomfortable. Dette vil vi gjøre noe med, forteller svømmetrener Dhanushi.

– Vi har sett at jenter ikke kommer på trening når de har mensen. Dette gjør at de mister en hel uke med trening. Plusser du sammen alle disse ukene uten trening kan det gjøre at man ikke blir så god som man kunne blitt. Vi vil at jentene skal ha lyst til å svømme selv om de har mensen. Det bør ikke være en hindring, forklarer hun.
Klubben er allerede godt i gang med å øke kunnskapen om mensen blant trenere og utøvere. Her får også guttene være med.

– Det var veldig moro å se at også gutta er nysgjerrig på mensen, og at de stiller mange spørsmål.
Gjennom opplæring og økt kunnskap ønsker klubben å ta livet av mytene rundt mensen som gjerne skyldes mangel på kunnskap og informasjon.

– Noen er redde for å blø store mengder i bassenget, og da er det opp til oss å bruke fakta for å understreke at slike ting ikke kommer til å skje. Det må også være helt greit om tampongtråden tilfeldigvis havner utenfor badedrakten, smiler svømmetreneren.

TSLKs fem steg for å bryte menstabuet:

  1. Ha bind og tamponger tilgjengelig på trening og på stevner
  2. Øke kunnskapen om hva mensen er og hvordan menssyklusen kan påvirke trening
  3. En jevn og åpen dialog mellom trenerne og utøverne rundt mensspørsmål
  4. Tilby alternativ trening ved sterke menssmerter
  5. Sette av tid til samtaler med utøverne en gang i semesteret for å bevisstgjøre forholdet til egen kropp og menstruasjon