Trening og mensen

Kroppens hormonnivåer endrer seg gjennom hele menssyklusen. Her finner du tips til øvelser som kan lindre menssmerter, men også til å ta vare på kroppen når den er på sitt sterkeste.

Mer om trening og fasene Bleed, Peak, Burn og Fight i menssyklusen finner du på libresse.no/redfit.

DAG 1-5: BLEED – DEN FØRSTE FASEN

Man blør og kan være mer sliten enn vanlig – trening står som regel ikke øverst på ønskelisten. Men det kan hjelpe. Unngå utholdenhetsøvelser og fokuser i stedet på uttøyningsøvelser og kombinasjonsøvelser hvor din egen kroppsvekt brukes som motstand. Skånsomme bevegelser kan lindre noe av smerten som er relater til mensen som kramper og vondt i ryggen.

DAG 6-13: PEAK – DEN ANDRE FASEN

I denne fasen er du sterkest så kroppen kan pushes det lille ekstra. Hvis du vanligvis tar 10 repetisjoner – prøv 15. I stedet for å sykle 20 km, sats på 30 km. En treningsøkt for hele kroppen med kondisjonstrening, utfall og armhevinger fungerer godt nå som kroppen er på topp!

DAG 14-22: BURN – DEN TREDJE FASEN

Nå er hormonnivåene i kroppen høye. Kroppens fettforbrenning er på sitt mest effektive, men det krever også mye syre. Sats på utholdenhetsøvelser og aktiviteter som langdistanseløping ettersom kroppen forbrenne fett raskere og lagrer karbohydrater.

DAG 23-28: FIGHT – DEN FJERDE FASEN

Dette er den tøffeste fasen – nå er kroppen premenstruell. Hormonnivåene synker og det samme gjelder også gledeshormonet serotonin. Mange opplever at de føler seg trøtte, stressa og at kroppen verker. Kjennes kroppen tung kan myk stretching være en passende aktivitet som hjelper til med å lindre symptomene.