Mensen – en lynrask guide

Her finner du svar på det meste du lurer på om mensen. Perfekt start for dere som vil øke kunnskap og lære mer for å kunne prate mer åpent og naturlig om mensen.

HVA ER MENSEN?

Hver måned i forbindelse med eggløsning blir slimhinnen i livmoren tykkere for å forberede seg på å ta imot et befruktet egg. Som regel blir ikke egget befruktet og da kvitter livmoren seg med den blodrike slimhinnen. Det skjer ved at den trekker seg sammen og deretter støter ut slimhinnen – og det er det som er mensen.

HVA ER MENSSYKLUSEN?

Menssyklusen starter på den første dagen man har mensen til den første dagen i neste mens. Det pleier å være rundt 28 dager, men kan også være mellom 25 og 32 dager. Eggløsningen skjer derimot midt i menssyklusen; 12-16 dager før neste mens. Det er i denne delen av menssyklusen en befruktning kan skje.

Visste du at

Mensen starter ved 10-16 års alderen og opphører rundt 52 års alderen...

MENS OG PREVENSJONSMIDLER

Mange jenter bruker prevensjon som inneholder samme type hormoner som allerede finnes i kroppen og som styrer menssyklusen. Hormonene i prevensjonen vil ofte endre mensen, gjøre den både mer regelmessig og kortere, og føre til at du ikke får menstruasjon, men kun en menslignende blødning. Det er også mulig å hoppe over eller forskyve blødningene med p-piller, p-plaster og p-ring. For mange kan prevensjonsmidler også hjelpe ved store menssmerter.

Å bite tenna sammen og holde ut - fungerer sjelden

Det er vanskeligere å lindre menssmerter hvis den har fått mulighet til å utvikle seg til full styrke. Det vil si at det å «bite tenne sammen og holde ut» og først ta smertestillende når smerten ikke er til å holde ut lenger – ikke er den beste strategien. Det beste og letteste er å lette på menssmertene umiddelbart når man kjenner at den er på vei.

Visste du at

Mensen varer i 2-10 dager

PMS = PREMENSTRUELLE SPENNINGER

PMS består av flere ulike kroppslige og følelsesmessige forstyrrelser som inntreffer etter eggløsningen og frem til menstruasjonen. Den kan føre til at man føler seg irritabel og trøtt, får ømme bryst, følelsen av å være oppblåst, får menssmerter og humørsvingninger. Noen rammes med alle symptomene, andre bare et eller to av dem.

FOR HARD TRENING KAN FØRE TIL FRAVÆRENDE MENS

Det kan være flere årsaker til at man får uregelmessig eller mistet mens, som for eksempel stress, dårlig kosthold og for mye trening. For dem som kun har hatt mensen noen få år er det helt normalt at mensen er uregelmessig, men føler man seg usikker kan det være greit å ta kontakt med idrettsmedisinsk lege – ikke minst for å virke forebyggende. Fraværende mens som et resultat av hard trening og dårlig kosthold kan øke risikoen for benskjørhet, som da vil være livet ut.

Visste du at

Mensen består i gjennomsnitt av knapt 1 dl blod

Kunnskap er nøkkelen

Forskning viser at god kunnskap om mensen øker unges selvtillit og dermed også deres psykiske helse. Kjennskap til egen menssyklus, hva som skjer med kroppen og hvorfor man opplever svingninger i formen hjelper unge i det lange løp. Kunnskap om hvordan man kan trene optimalt ved å følge kroppens menssyklus vil også bidra til en følelse av mestring.

Visste du at?

Kvinner og jenter synkroniserer menssyklusen sin når de tilbringer mye tid sammen. Når man bor sammen er det vanlig at mor og søsken er synkronisert. Det er konstatert i studier og har med urgamle mekanismer for reproduksjon å gjøre. Det er også greit å vite hvis man trener et lag med jenter som tilbringer mye tid sammen.

Visste du at

Om man legger sammen alle dagene man har mensen så blir det hele 8 år!